De eenjarige cursus Sonologie bestaat sinds 1967 en heeft inmiddels meer dan 50 edities bereikt. Deze cursus biedt een groot aantal onderwerpen zoals digitale klanksynthese, analoge studiotechniek, live elektronische muziek, algoritmische compositie, klankinstallaties, field recording en klank en ruimte. Alle lessen worden in het Engels gegeven.

Deze cursus is bedoeld als nascholing op het gebied van elektroakoestische muziek voor musici, componisten, kunstenaars en technici. De éénjarige cursus is echter ook een goede voorbereiding op de master Sonologie, als je daarvoor kiest vanuit een andere achtergrond dan de bachelor Sonologie. Je kan in deze cursus naar eigen inzicht een keuze maken uit het aanbod van vakken. Toelating geschiedt op basis van een portfolio en een motivatiebrief. Er is geen live toelatingsexamen. De eenjarige cursus Sonologie is geen HBO-opleiding en geeft dus geen recht op een Nederlandse studiefinanciering en/of studentenreisproduct.


Sonologie

Technologische ontwikkelingen beïnvloeden de muziek en omgekeerd. Sonologie is het experimentele veld waarin elektroakoestische muziek, computermuziek en geluidskunst thuis zijn. Bij composities voor instrumentale muziek zijn klanken reeds bestaande bouwstenen. Bij sonologie ontwerpen en componeren we het geluid zelf. Dit kan digitaal, vanuit natuurkundige geluidsprocessen, perceptie, maar ook vanuit een zuiver compositorisch plan. Met de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van (computer)technologie en elektronica, nemen ook de nieuwe mogelijkheden voor muziek en compositie toe. Sonologen onderzoeken deze mogelijkheden en voegen nieuwe elementen aan het muzikale domein toe. We zijn niet gebonden aan conventies en stilistische dogma’s, maar verleggen de grenzen van het genre. Een relevante positie dus, en niet meer weg te denken uit de wereld van nieuwe muziek.

Het Instituut voor Sonologie

Het Instituut voor Sonologie is een van de scheppende afdelingen van het conservatorium en werkt regelmatig samen met Groupe de Recherches Musicales (GRM) in Parijs, het Nederlands Muziek Instituut (NMI), Studio LOOS (Den Haag), Willem Twee Studio's ('s Hertogenbosch), de Technische Universität Berlin en The Game of Life Foundation (Den Haag).

Lees meer over de afdeling en de opleidingen op sonology.org

Specificaties

Taal

Engels

Duur

1 jaar

Certificaat

Ja

Cursusgeld

Zie 'Cursusgelden'

Afdelingshoofd

Kees Tazelaar

Coordinator

Leslee Smucker: mail

Introductie Koninklijk Conservatorium