Studie-informatie

De afdeling Zang Klassiek

De afdeling Zang staat wereldwijd goed op de kaart en leidt studenten op tot hoog gekwalificeerde zangers en boeiende artiesten die zich, op basis van een grondige technische, muzikale en artistieke scholing, op uiteenlopende professionele podia overtuigend kunnen presenteren. Afgestudeerden vinden hun weg naar binnen- en buitenlandse operahuizen, zijn actief in kamermuziek en vernieuwend muziektheater, geven les of zingen bij professionele koren en ensembles of als solist in oratoria en cantates.

We stimuleren je om je in de volle breedte van het vak te ontwikkelen. Daarvoor bieden we een gevarieerd lesprogramma en je neemt actief deel aan projecten binnen en buiten de school. De opleiding staat in nauw contact met het werkveld, zodat je al tijdens je studie de kans krijgt deel te nemen aan kamermuziek-, orkest,- en koorprojecten binnen het Koninklijk Conservatorium en daarbuiten. Zo leveren wij vaak zangers en zangeressen voor producties van het Residentie Orkest, het Groot Omroepkoor, de Dutch National Opera Academy, de Nederlandse Bachvereniging, Cappella Amsterdam, het Nederlands Kamerkoor, het Nederlands Vocaal Laboratorium, Asko|Schönberg ensemble en de jaarlijkse Young Composers Meeting in Apeldoorn.

De bachelor

Tijdens je bachelor werken we als eerste aan je muzikale ontwikkeling en je vocale techniek. Dit is de basis, dus daar gaat vooral in het eerste jaar veel tijd in zitten. De jaren daarna ga je je meer zelfstandig ontwikkelen als musicus en zanger/zangeres. Dit is een periode met veel keuzevakken en veel deelname aan projecten en producties binnen en buiten het conservatorium, want de beste leerschool blijft de praktijk. De podiumervaring is essentieel voor je muzikale ontwikkeling, en je krijgt bovendien ook studiepunten voor je deelname aan de externe projecten. We vinden het belangrijk dat je je ook bezighoudt met nieuw geschreven muziek en daarom is er in het tweede studiejaar een project met de compositieafdeling. Studenten van deze afdeling schrijven een muziekstuk voor één zangstem en één instrument. Deze stukken worden in het Springfestival uitgevoerd. In het eindexamenjaar bereid je een persoonlijke presentatie voor. Dat is een zelfgekozen muziekprogramma waarin je je muzikale en vocale ontwikkeling etaleert.

Aan het slot van je bachelor onderneem je concrete stappen richting de nabije toekomst. Als je een master wil doen, schrijf je daarvoor een studieplan, als je wilt instromen in de Dutch National Opera Academy bereid je je voor op de audities in februari. En als je aan het werk wilt, bouw je je netwerk buiten het conservatorium uit ter voorbereiding op je beroepspraktijk.

Docenten

Specificaties

Taal

Nederlands

Lestijd

75min/ week

Duur

4 jaar

Graad

Bachelor Muziek

Collegegeld

Afdelingshoofd

Monica Damen

Gerelateerde studies

Introductie Koninklijk Conservatorium

"I get to collaborate with students from different departments, that is very nice." Fee Suzanne, student Zang Klassieke Muziek