Als student Zang Klassiek word je opgeleid tot een flexibele, creatieve en communicatieve professional en een boeiend artiest die zich, op basis van een grondige technische en muzikale scholing, op uiteenlopende professionele podia overtuigend kan presenteren. Onze alumni vinden hun weg naar binnen- en buitenlandse operahuizen, zijn actief in kamermuziek en vernieuwend muziektheater, geven les en zingen bij professionele koren en ensembles. En te zien is dat onze alumni deze verschillende werkpraktijken steeds meer combineren.

We stimuleren je daarom om je in de volle breedte van het vak te ontwikkelen, we garanderen je een stevige vocaal technische basis en een goede kennis van de verschillende muzikale stijlen en genres. Kies je voor de bachelor Zang Klassiek, dan kan je een minor Zang Oude Muziek volgen en vice versa. Maar ook een minor Sonologie, Compositie of Koordirectie behoort tot de mogelijkheden. In de projecten van de zangafdeling werken we veelal samen met instrumentalisten uit de afdeling Klassiek en Oude Muziek, met studenten uit de compositie-afdeling of de jazzafdeling. Deze manier van samenwerken maakt ook dat onze studenten het Koninklijk Conservatorium ervaren als een ‘community’, een prettige plaats om te zijn en elkaar te inspireren. Studeren is ook voorbereiden op later. Een netwerk bouw je al op tijdens je studie en wij helpen je daarbij. Wij kennen de professionele wereld en die wereld kent en waardeert ons en geeft onze studenten kansen!

Tijdens de bachelor werken we allereerst aan je muzikale ontwikkeling en je vocale techniek. Dit is de basis en vooral in de eerste twee jaar veel besteed je daar veel tijd aan. De jaren daarna ga je je meer zelfstandig ontwikkelen als musicus en zanger/zangeres. Dit is een periode met veel keuzevakken en deelname aan projecten en producties binnen en buiten het conservatorium. Podiumervaring is essentieel voor je muzikale ontwikkeling en daarom is aan veel van de curriculumvakken een (openbare) presentatie verbonden. Daarnaast biedt het curriculum o.m. theorievakken en taalonderwijs en een intensief ‘educational skills’ pakket waarin je o.m. ervaring opdoet met lesgeven. Een belangrijk onderdeel van het curriculum is het onderdeel ‘stage skills’. Vanaf het eerste jaar in de bachelor ga je werken aan lichaamsbeheersing, basis theatertechnieken en het combineren van zingen en spelen. Dat resulteert in het vierde jaar in het maken van een eigen kleine voorstelling waarin je zelf alles regelt; van het schrijven van het script en het uitzoeken van passend repertoire tot het regelen van licht en geluid. Onder het hoofdstuk ‘career skills’ vallen niet alleen praktische zaken uiteenlopend van hoe schrijf ik een goed CV tot hoe word ik mijn eigen ondernemer maar ook de reflectie op wie je bent als persoon en musicus en hoe je dat in inzicht gebruikt als het gaat om de vraag hoe jij je als musicus wilt gaan profileren. Meteen aan het begin van je studie krijg je een tutor die je helpt bij het vinden van je weg in de studie.

Wil je zien wat dit allemaal betekent? Bekijk onze Meet us - pagina.

Specificaties

Taal

Engels

Lestijd

75min/ week

Duur

4 jaar

Graad

Bachelor Muziek

Collegegeld

Afdelingshoofd

Marjolein Niels

Introductie Koninklijk Conservatorium

"I get to collaborate with students from different departments, that is very nice." Fee Suzanne, student Zang Klassieke Muziek