Studie-informatie

De masteropleiding Zang Klassieke Muziek leidt je op tot Master of Music. Afgestudeerde masterstudenten spelen niet zelden een toonaangevende rol in de (inter)nationale beroepsuitoefening. Tijdens de tweejarige masteropleiding ontwikkel je je op het hoogste niveau. Je kan aan een tweejarige masteropleiding aan het Koninklijk Conservatorium beginnen als je je bachelor met goed of zeer goed resultaat hebt afgerond.

Als masterstudent ontwikkel je een sterke persoonlijke muzikale visie en ambitie. Tijdens de masteropleiding volg je hoofdvakken, neem je deel aan diverse projecten, masterclasses en een belangrijk onderdeel is de Master Research. 

De voorbereiding voor de professionele beroepspraktijk staat gedurende de gehele mastercurriculum centraal. Alleen een zeer goede zanger of zangeres zijn is niet voldoende voor een succesvolle beroepspraktijk. In de cursussen Performance & Communication en Projectmanagement & Entrepreneurship komen allerlei relevante zaken aan de orde die samenhangen met de beroepspraktijk. Je krijgt individuele begeleiding bij je persoonlijke keuzevorming over je toekomstige beroepspraktijk. Maar bovenal betekent de master natuurlijk: heel veel zingen.

Als je de masterstudie wilt volgen, maak je in het laatste jaar van de bacheloropleiding een studieplan waarin je beschrijft hoe je je masterstudie wilt invullen. Als je elders je bacheloropleiding hebt gevolgd, moet je een toelatingsexamen met goed resultaat afleggen om tot de masteropleiding te kunnen worden toegelaten. In je studieplan (het ‘masterplan’) beschrijf je het onderzoek, de Master Research, dat je tijdens je master wil uitvoeren. Bij dit onderzoek word je door een supervisor begeleid, en je neemt deel aan de ‘mastercircle’, een peer-to-peer groep. Aan het eind van de opleiding presenteer je het resultaat aan je medestudenten en andere geïnteresseerden tijdens het jaarlijkse Master Research Symposium.

De afdeling Zang Klassiek

De afdeling Zang staat wereldwijd op de kaart en leidt studenten op tot hoog gekwalificeerde zangers en boeiende artiesten die zich, op basis van een grondige technische, muzikale en artistieke scholing, op uiteenlopende professionele podia overtuigend kunnen musiceren en zingen. Afgestudeerden vinden hun weg naar binnen- en buitenlandse operahuizen, zijn actief in kamermuziek en vernieuwend muziektheater, geven les of zingen bij professionele koren en ensembles of als solist in oratoria en cantates.
We stimuleren je om je in de volle breedte van het vak te ontwikkelen. Daarvoor bieden we een gevarieerd lesprogramma en je neemt actief deel aan projecten binnen en buiten de school. De opleiding staat in nauw contact met het werkveld, zodat je al tijdens je studie de kans krijgt deel te nemen aan kamermuziek-, orkest,- en koorprojecten binnen het Koninklijk Conservatorium en daarbuiten. Zo leveren wij vaak zangers en zangeressen voor producties van het Residentie Orkest, het Groot Omroepkoor, de Dutch National Opera Academy, de Nederlandse Bachvereniging, Cappella Amsterdam, het Nederlands Kamerkoor, het Nederlands Vocaal Laboratorium en het Asko|Schönberg ensemble.


Docenten

Specificaties

Taal

Nederlands

Lestijd

75min/ week

Duur

2 jaar

Graad

Master Muziek

Collegegeld

Afdelingshoofd

Monica Damen

Gerelateerde studies

Introductie Koninklijk Conservatorium

"I get to collaborate with students from different departments, that is very nice." Fee Suzanne, student Zang Klassieke Muziek