Studie-informatie

De opleiding Zang Oude Muziek aan het Koninklijk Conservatorium is gericht op de vocale muziek uit de Middeleeuwen, Renaissance en Barok. Vertrekpunt daarbij is de Historical Informed Performance Practice. Dat betekent dat we werken met gespecialiseerde zangdocenten en intensief samenwerken met docenten en studenten van de afdeling Oude Muziek om zo een getrouw mogelijke historische uitvoeringspraktijk te realiseren.

Als student Zang Oude Muziek word je opgeleid tot een flexibele, creatieve en communicatieve professional en een boeiend artiest die zich, op basis van een grondige technische en muzikale scholing, op uiteenlopende professionele podia overtuigend kan presenteren.

Onze alumni vinden hun weg naar tal van specialistische ensembles, zoals Vox Luminis, de Nederlandse Bachvereniging en het Amsterdam Baroque Choir, naar het operapodium en vernieuwend muziektheater, ze geven les en staan regelmatig als solist of ensemblezanger geprogrammeerd op de grote Oude Muziek festivals in Nederland en daarbuiten.

Je specialiseren in Oude Muziek wil niet zeggen dat andere muziekstijlen en genres ‘verboden gebied’ zijn. Wij dagen alle zangstudenten uit zich in de volle breedte van het vak te ontwikkelen. Kies je voor Oude Muziek dan kan je een minor Zang Klassiek volgen en omgekeerd. Veel projecten van de zangafdeling zijn toegankelijk voor studenten uit beide richtingen, waaronder ook projecten waarin samengewerkt wordt met bijvoorbeeld de compositie-afdeling en de afdeling Klassiek. Wij spelen daarmee in op de professionele beroepspraktijk waar avontuurlijke musici de grenzen van hun kunnen verkennen en steeds vaker verschillende muziekstijlen combineren.

Overigens draagt het samenwerken binnen de zangafdeling en met collega’s uit andere afdelingen bij aan het feit dat studenten het Koninklijk Conservatorium waarderen als een ‘community’, waar het prettig is om te zijn en waar je elkaar inspireert.

Bachelor

Tijdens het eerste jaar van de bachelor staat de basis, je muzikale ontwikkeling en je vocale techniek, centraal. In de jaren daarna ga je je meer zelfstandig ontwikkelen als musicus en vocalist, je gaat intensiever werken met de gespecialiseerde oude muziek zangdocenten en je werkt veel samen met de instrumentale collega’s van de afdeling Oude Muziek. Het curriculum omvat vakken als praktijk en theorie van versieringen en diminuties, notatie en stijlanalyse. Er is aandacht voor bronnenstudies en bibliografie. Keuzevakken en projecten helpen je om je bachelor een persoonlijk profiel te geven.

Een zeer belangrijk onderdeel van het curriculum is het onderdeel drama. Vanaf het eerste jaar in de bachelor ga je werken aan lichaamsbeheersing, basis theatertechnieken, en het combineren van zingen en spelen. Dat resulteert in jaar vier in het maken van een eigen kleine voorstelling waarin je zelf alles regelt van het schrijven van het script en het uitzoeken van passend repertoire tot het regelen van licht en geluid. Onder het hoofdstuk professionele beroepsvoorbereiding vallen niet alleen praktische zaken uiteenlopend van hoe schrijf ik een goed CV tot hoe word ik mijn eigen ondernemer maar ook de reflectie op wie je bent als persoon en musicus en hoe je die kennis kunt gebruiken om je als musicus te gaan profileren.

Wil je zien wat dit allemaal in praktijk betekent bekijk onze Facebookpagina.
Via deze pagina kan je ook direct contact komen met studenten!

Docenten

Bekijk hier het overzicht van de theoriedocenten Oude Muziek.

Specificaties

Taal

Engels

Lestijd

75min/ week

Duur

4 jaar

Graad

Bachelor Muziek

Collegegeld

Afdelingshoofd

Monica Damen

Gerelateerde studies

Introductie Koninklijk Conservatorium

"I get to collaborate with students from different departments, that is very nice." Fee Suzanne, student Zang Klassieke Muziek