De opleiding Zang Oude Muziek aan het Koninklijk Conservatorium is gericht op de vocale muziek uit de Middeleeuwen, Renaissance en Barok. Vertrekpunt daarbij is de Historical Informed Performance Practice. Dat betekent dat je werkt met gespecialiseerde zangdocenten en intensief samenwerkt met docenten en studenten van de afdeling Oude Muziek om zo een getrouw mogelijke historische uitvoeringspraktijk te realiseren.

Als student Zang Oude Muziek word je opgeleid tot een flexibele, creatieve en communicatieve professional en een boeiend artiest die zich, op basis van een grondige technische en muzikale scholing, op uiteenlopende professionele podia overtuigend kan presenteren. Onze alumni vinden hun weg naar tal van specialistische ensembles, zoals Vox Luminis, de Nederlandse Bachvereniging en het Amsterdam Baroque Choir, naar het operapodium en vernieuwend muziektheater, ze geven les en staan regelmatig als solist of ensemble zanger geprogrammeerd op de grote Oude Muziek festivals in Nederland en daarbuiten.

Je specialiseren in Oude Muziek wil niet zeggen dat andere muziekstijlen en genres ‘verboden gebied’ zijn. Wij dagen alle zangstudenten uit zich in de volle breedte van het vak te ontwikkelen. Kies je voor Oude Muziek dan kan je een minor Zang Klassiek volgen en omgekeerd. Veel projecten van de zangafdeling zijn toegankelijk voor studenten uit beide richtingen, waaronder ook projecten waarin samengewerkt wordt met bijvoorbeeld de compositie-afdeling en de afdeling Klassiek. Wij spelen daarmee in op de professionele beroepspraktijk waar avontuurlijke musici de grenzen van hun kunnen verkennen en steeds vaker verschillende muziekstijlen combineren. En het maakt dat onze studenten het Koninklijk Conservatorium ervaren als een ‘community’, een prettige plaats om te zijn en elkaar te inspireren.

Tijdens de bachelor werken we allereerst aan je muzikale ontwikkeling en je vocale techniek. Dit is de basis en vooral in de eerste twee jaar besteed je daar veel tijd aan. In de jaren daarna ga je je meer zelfstandig ontwikkelen als musicus en vocalist, je gaat intensiever werken met de gespecialiseerde oude muziek zangdocenten en je werkt veel samen met de instrumentale collega’s van de afdeling Oude Muziek. Het curriculum omvat vakken als ‘ornamentation and diminution’ notatie en stijlanalyse. Er is aandacht voor bronnenstudies en bibliografie. Keuzevakken en projecten helpen je om je bachelor een persoonlijk profiel te geven. Podiumervaring is essentieel voor je muzikale ontwikkeling en daar en daarom is aan veel van de curriculumvakken een openbare presentatie verbonden. Daarnaast is er taalonderwijs en een ‘educational skills’ pakket waar je ervaring opdoet in het lesgeven. Een zeer belangrijk onderdeel van het curriculum is het onderdeel ‘stage skills’. Vanaf het eerste jaar in de bachelor ga je werken aan lichaamsbeheersing, basis theatertechnieken, en het combineren van zingen en spelen. Dat resulteert in jaar vier in het maken van een eigen kleine voorstelling waarin je zelf alles regelt van het schrijven van het script en het uitzoeken van passend repertoire tot het regelen van licht en geluid. Onder het hoofdstuk ‘career skills’ vallen niet alleen praktische zaken uiteenlopend van hoe schrijf ik een goed CV tot hoe word ik mijn eigen ondernemer maar ook de reflectie op wie je bent als persoon en musicus en hoe je die kennis kunt gebruiken om je als musicus te gaan profileren. Meteen aan het begin van de studie krijg je een tutor die je helpt bij het vinden van je weg in de studie.

Wil je zien wat dit allemaal in praktijk betekent, bekijk de Apply now-Be one of us pagina.

Bekijk hier het overzicht van de theoriedocenten Oude Muziek.

Specificaties

Taal

Engels

Lestijd

75min/ week

Duur

4 jaar

Graad

Bachelor Muziek

Collegegeld

Afdelingshoofd

Marjolein Niels

Introductie Koninklijk Conservatorium

"I get to collaborate with students from different departments, that is very nice." Fee Suzanne, student Zang Klassieke Muziek