Studie-informatie

De opleiding Zang Oude Muziek aan het Koninklijk Conservatorium draait om de vocale muziek uit de Middeleeuwen, Renaissance en Barok. We hanteren daarbij aan het Koninklijk Conservatorium de vertrekpunten van historically informed performance practice. Dat betekent dat we met onze gespecialiseerde vakdocenten en in samenwerking met de afdeling Oude Muziek voortdurend werken aan een inspirerende werkomgeving en streven naar een zo getrouw mogelijke historische uitvoeringspraktijk.

We leiden onze studenten op tot hoog gekwalificeerde zangers en boeiende artiesten die zich, op basis van een grondige technische, muzikale en artistieke scholing op uiteenlopend professionele podia overtuigend kunnen presenteren. We stimuleren je om je in de volle breedte van het vak te ontwikkelen. Daarvoor bieden we een gevarieerd lesprogramma en de mogelijkheid om deel te nemen aan projecten binnen en buiten het Conservatorium.  Afgestudeerden vinden hun weg naar tal van specialistische ensembles, zoals Vox Luminis, de Nederlandse Bachvereniging en het Amsterdam Baroque Choir, naar het operapodium en staan regelmatig geprogrammeerd op de grote Oude Muziek festivals in Nederland en de rest van Europa.

De bachelor 

De bacheloropleiding is een volwaardige professionele zangopleiding. Het curriculum heeft een logische opbouw. Tijdens het eerste jaar van de bachelor staat de basis, je muzikale ontwikkeling en je vocale techniek, centraal. In de jaren daarna ga je je meer zelfstandig ontwikkelen als musicus en vocalist. Dit is een periode met veel keuzevakken en veel deelname aan projecten binnen en buiten het conservatorium waarbij het Oude Muziekrepertoire centraal staat. Je werkt in deze fase veel samen met de instrumentale collega’s van de afdeling Oude Muziek, want de beste leerschool is immers de praktijk. Podiumervaring is essentieel voor je muzikale ontwikkeling en je krijgt bovendien ook studiepunten voor deelname aan externe projecten. 
Aan het slot van je bachelor onderneem je concrete stappen richting de nabije toekomst. Als je een master wilt doen, schrijf je daarvoor een studieplan, en als je aan het werk wilt, bouw je je netwerk buiten het conservatorium uit, ter voorbereiding op jouw beroepspraktijk.

Docenten

Bekijk hier het overzicht van de theoriedocenten Oude Muziek.

Specificaties

Taal

Nederlands

Lestijd

75min/ week

Duur

4 jaar

Graad

Bachelor Muziek

Collegegeld

Afdelingshoofd

Monica Damen

Gerelateerde studies

Introductie Koninklijk Conservatorium

"I get to collaborate with students from different departments, that is very nice." Fee Suzanne, student Zang Klassieke Muziek