AMARE: Ons nieuwe gebouw heeft nu een naam

10 oktober 2019

Het nieuwe Haagse onderwijs- en cultuurcomplex aan het Spui heet Amare.

Tijdens de officiële onthulling op donderdag 10 oktober gaf het koor van Kwekers in de Kunst, samen met slagwerkers en blazers van het Koninklijk Conservatorium, een verrassingsact met een knipoog naar de naam. Amare wordt een Huis voor heel Den Haag. Een huis voor podiumkunsten, creatieve ontwikkeling en (internationaal) excellente programmering, maar ook voor congressen en evenementen. Iedereen is er welkom, voor een theater- of concertbezoek, een les, een repetitie, een congresbezoek of zomaar een kop koffie. Samen met de andere culturele instellingen aan het Spui gaat Amare het culturele hart van Den Haag vormen. In september 2021 openen we de deuren voor het publiek.

Henk Scholten, directeur van de Stichting Dans- en Muziekcentrum/Zuiderstrandtheater over de naam: “De Italiaanse bouwkunst was een belangrijke inspiratiebron voor de architecten. ‘Mare’ verwijst natuurlijk ook naar Den Haag als stad aan zee. En Amare wordt een huis waarvan we gaan houden. Dat geldt voor de vier instellingen maar, belangrijker nog, voor de stad. In die zin drukt de naam ook een ambitie uit.”

De naam Amare is tot stand gekomen in een samenwerkingsproces van de vier toekomstige bewoners, onder de bezielende leiding van het naamgevingsbureau Skriptor Zigila. Een intens proces waarin tientallen namen de revue zijn gepasseerd, maar waarin Amare unaniem als favoriet uit de bus kwam.

Je kunt nu ook de website www.amare.nl bezoeken en alvast meer leren over dit bijzondere gebouw.