Het Koninklijk Conservatorium Den Haag publiceert uitzonderlijke concerten en sessie-opnames onder het label ‘Royal Conservatoire Recordings’.

Een springplank voor talent en manier om het onderwijs te verbinden met de professionele beroepspraktijk. Door het Koninklijk Conservatorium geproduceerde audioregistraties en state of the art videoproducties vinden vanaf nu hun weg naar online video- en audioplatforms en RTV-media.

Studenten en alumni worden zo gestimuleerd om een tastbaar resultaat af te leveren dat de competitie aankan met producties die in de reguliere muziekindustrie verschijnen.

Voor studenten is samenwerking met het label een verlengstuk van hun voorbereiding op de beroepspraktijk, die binnen het curriculum erg belangrijk is.

Video en audio, al dan niet met elkaar verbonden, vertellen het verhaal van een project of opnamesessie op het Koninklijk Conservatorium. Royal Conservatoire Recordings onderscheidt zich van reguliere labels en productiehuizen doordat er bijvoorbeeld niet per definitie een compleet album wordt gemaakt; de opname licht een deel van een productie uit. Er is ook niet één vast formaat of platform waar de producties verschijnen. Op die manier ontstaat er een breed palet van muziekproducties op streamingplatforms, videoplatforms en via radio en tv. Tegelijkertijd blijven de opnames kwalitatief overeind tussen bestaande en nieuwe uitgaves van commerciële labels en platforms.

Er is daardoor geen concurrentiepositie ten opzichte van marktpartijen, wat ook niet past bij het educatieve karakter van de opleiding.

Nieuws - Diskotabel op NTR Radio 4
Op zondag 8 maart werd een fragment uit het Altvioolconcert van Henk Badings gedraaid in het radioprogramma Diskotabel. Een panel bestaande uit muziekjournaliste Frederike Berntsen, dirigent Jurjen Hempel en pianist Camiel Boomsma luisterde blind naar de opname en gaf hun oordeel. Een greep uit de reacties:

‘Ik vind het geweldig dat een Nederlandse school dit doet. Trots op het talent, dat zijn we nog te weinig soms.’

‘Dit voedt ook een belangrijk klimaat. Een klimaat van experiment. Dat hebben we echt nodig in Nederland. Het floreert bij risico nemen.’

‘Als dit de toon zet voor wat er nog kan komen, dan is het natuurlijk ongelooflijk goed voor elkaar.’

Het hele fragment is terug te luisteren via de website van Radio 4.

Nieuws - Lancering tijdens Side by Side 6 maart
De lancering van het label vindt plaats tijdens de première van Side by Side op vrijdagavond 6 maart. Het Orkest van de Achttiende Eeuw speelt dan zij aan zij met studenten Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium in een programma rondom Haydn en Mozart. Tijdens deze première wordt symbolisch de opname van Side by Side (editie 2019) aangeboden aan Teunis van der Zwart, het nieuwe hoofd van de afdeling Oude Muziek, begenadigd hoornist én lid van het Orkest van de Achttiende Eeuw. Vanaf dat moment zullen opnames beschikbaar worden gesteld in de maanden die volgen, waaronder:

  • Altvioolconcert Henk Badings door het orkest van het Koninklijk Conservatorium onder leiding van Jac van Steen, met soliste Elisa Karen Tavenier;
  • Stravinsky Strijkkwartet door het Babylon Kwartet;
  • Opposite Pieces van Martijn Padding, uitgevoerd door Coraline Groen en Robbrecht van Cauwenberghe;
  • Videoregistraties van de masterclass die John Adams (winnaar van de Erasmusprijs) in het najaar van 2019 aan compositiestudenten van het Koninklijk Conservatorium gaf.

Meer informatie over het label is in te winnen via Daan van Aalst (Art of Sound): d.vanaalst@koncon.nl.