Compositiestudent Ho-Chi wint een prijs bij de Young Composers Meeting

18 maart 2021

De Young Composers Meeting is een initiatief van Orkest De Ereprijs. Ze geven jonge professionele componisten een kans om voor het ensemble te componeren en zo hun talenten, kennis en netwerk te ontwikkelen.
Elk jaar worden 16 jonge componisten van over de hele wereld geselecteerd om voor een week met de Ereprijs en een vocaal ensemble aan hun compositie te werken.

Dit jaar was de meeting geheel online. Deelnemende componisten werkten vanuit huis met het orkest via een videogesprek.

The song of memories and forgetting van de hand van student Ho-Chi So werd beloond met een van de drie prijzen die aan het einde van de week uitgereikt werden. Hij kreeg de Frank van der Wal Fonds- Commisie bestaande uit de opdracht een nieuw stuk voor Orkest de Ereprijs te schrijven en een vergoeding van € 2.500,-.

Ho-Chi vertelt over zijn stuk en zijn ervaringen tijdens de Young Composers Meeting:

'Het begon met een idee om een door de chinese overheid gecensureerd lied zo te verwerken dat het toch publiek uitgevoerd kon worden. Het publiek zou moeten weten welk lied het was, maar ik moest er ook voor zorgen dat het door de censuur kwam. Dus ik heb geprobeerd het lied om te keren. Ik noteerde de muziek en tekst achterstevoren, zodat het niet herkenbaar is, maar je toch het originele lied voelt.

Voor The song of memories and forgetting heb ik ditzelfde idee gebruikt. Ik wilde een gespiegelde structuur maken. In het eerste deel nam ik de zanger en het ensemble op terwijl ze een gefragmenteerde, geleende melodie achterstevoren speelden. Vervolgens speelde ik dat af in het tweede deel, maar ik speelde de opname achterstevoren af, waardoor de originele melodie op een vreemde manier hoorbaar werd. Tegelijkertijd speelde de zanger en het ensemble ook nog over de opname heen.

Het stuk gaat erover hoe iemand omgaat met het verleden in het heden om door te gaan naar de toekomst. Dit is een citaat van Milan Kundera's boek dat ik recentelijk gelezen heb: "De strijd van mensen tegen macht is de strijd van geheugen tegen het vergeten." Dit resoneert met dingen die ik de afgelopen jaren heb meegemaakt. Het is deel van wie ik ben.

Het lied dat ik geleend heb is het bekende schotsche volkslied Auld lang Syne dat gaat over oude vriendschap, of de scheiding van vrienden. Eén zin uit de tekst grijpt me in het bijzonder: "Should auld acquaintance be forgotten, and never brought to mind?" De 'acquaintance' (kennis) kan veel dingen impliceren. Ik vind het goed passen bij het concept van mijn stuk. Daarom gebruik ik dit als het basismateriaal van mijn stuk.

Het was een geweldige en plezierige ervaring om met Orkest de Ereprijs te werken! Hoewel we niet fysiek aanwezig konnen zijn, zorgde de technische support ervoor dat we het stuk erg soepel konden repeteren en bespreken. De dirigent heeft me veel praktische tips gegeven om de problemen in mijn stuk op te lossen. De kwaliteit waarmee ze het stuk uitvoerden was erg hoog. Vooral de zanger João was geweldig!

Natuurlijk is het jammer dat we niet fysiek aanwezig konden zijn. Maar de online omgeving was goed opgezet en werkte best wel goed.

De repetitie plek was voorzien van meerdere microfoons en camera's en dat werd ter plekke gemixt. De geluidskwaliteit was best goed. Het was fijn dat er een directe communicatie tussen mij en de dirigent kon plaatsvinden. Voor en na de repeties had ik contact met de zanger, zodat ik tijdens de repetities al mijn aandacht op het ensemble kon richten.'

Ho-Chi is de komende tijd eerst druk met het afronden van zijn Master Research, maar daarbij wordt hij ondersteund door een mooi vooruitzicht van het schrijven van een nieuw stuk voor Orkest de Ereprijs.