“Dansers van de toekomst ontwikkelen tot zelfstandige kunstenaars met beheersing van de academische ballettechniek, een open creatieve blik, muzikaliteit, vakmanschap, passie en ambitie"

Dansvakopleiding
De Dansvakopleiding werd in 1956 opgericht ten behoeve van de studenten van de ‘Opleiding voor Danskunst’. onder leiding van Sonia Gaskell (1905-1974), destijds de artistiek leidster van het Nederlands Ballet dat in 1961 ten dele op ging in Het Nationale Ballet. De gevolgde lesmethode was aanvankelijk gebaseerd op de Engelse balletsyllabus. Valerie Adams, prominent danspedagoge aan de Britse Sadler’s Wells School, werd aangesteld als hoofddocent. In 1973 werd de Nederlandse balletpedagoog en voormalig solist van Het Nationale Ballet René Vincent directeur van de Dansvakopleiding.

Tien jaar later trad Marian Sarstädt aan. In de periode van het artistieke leiderschap van Jiří Kylián bij het NDT begon een duidelijke samenwerking tussen beiden instituten. Door Sarstädt’s internationale reputatie als jurylid van de Prix de Lausanne werd de school internationaal op de kaart gezet als opleidingsmogelijkheid voor de winnaars van het concours. In 2002 wordt Wim Broeckx, voormalig eerste solist en assistent artistiek leider van Het Nationale Ballet en artistiek president van de Prix de Lausanne, aangetrokken als directeur. Alumna Nancy Euverink (voormalig danseres bij het NDT met internationaal een grote staat van dienst als docent, balletmeester en choreografisch assistent) neemt nog een aantal jaar het stokje van hem over. Dit totdat in september 2014 Jan Linkens, alumnus van de Dansvakopleiding, choreograaf en voormalig HNB-danser en artistiek intendant van het Internationaal Danstheater het directeurschap van de Dansvakopleiding op zich nam.

De Dansvakopleiding Koninklijk Conservatorium werkt samen met de belangrijkste Nederlandse dansgezelschappen zoals Het Nationale Ballet, Introdans, Scapino Ballet Rotterdam en in het bijzonder met het Nederlands Dans Theater. De Fondation pour l’Art Choreographique heeft de Dansvakopleiding aangewezen als een van de instituten waar winnaars van de internationale gerenommeerde balletcompetitie, Prix de Lausanne, een jaar lang gratis kunnen studeren. De school is gelieerd aan de Assemblee Internationale (National Ballet School Toronto, Canada / directeur Mavis Staines) het vierjaarlijks dansfestival/conferentie voor studenten en artistieke directies van internationale professionele dansopleidingen.

Opbouw Dansvakopleiding

De Dansvakopleiding heeft een doorlopende leerlijn van vier onderdelen, deze staan allen in dienst van de ontwikkeling tot professioneel uitvoerend danskunstenaar.

Basisschool Groep 5 en 6 (Jong KC 1 en 2)

Al in het Oriëntatieprogramma Jong KC Dans wordt de link gelegd met de visie van de school, het opleiden van de danser van de toekomst:
“Een danser met een beheersing van de academische ballettechniek, met een open creatieve blik, muzikaliteit, vakmanschap, passie en ambitie”
De deelnemers stromen niet automatisch door naar de opleiding. Het programma van Jong KC 1 Dans loopt tot de zomer. Jong KC 2 Dans en Jong KC Dans Extra doen in maart de slotauditie. Tijdens de slotauditie wordt er bepaald welke kinderen toegelaten worden tot het eerste jaar van de Dansvakopleiding. De toegelaten kinderen volgen in april, mei en juni op woensdag en zaterdag de Entreelessen.

Meer info

Basisschool Groep 7 en 8
De eerste twee jaren van de dansvakopleiding lopen parallel met basisonderwijs groep 7 en 8. De balletkinderen zitten samen met muziekleerlingen in de schoolklas en worden begeleid door gespecialiseerde docenten.
De kinderen gaan van maandag tot en met vrijdag naar school. Naast het reguliere schoolprogramma volgen zij circa 12 uur dansonderwijs per week. Het danscurriculum bestaat onder andere uit klassiek ballet, creatieve dans en caractère. Repetities voor de Studioavonden, Eindvoorstellingen en incidentele projecten vinden soms ook in het weekeinde plaats.

HAVO en VWO 1 en 2
De balletkinderen zitten samen met muziekleerlingen en beeldende kunst leerlingen in de schoolklas en worden begeleid door gespecialiseerde docenten.
Per week hebben ze tussen de 14 en 15 uur dansles. Het danscurriculum bestaat uit onder andere klassiek ballet, spitzentechniek voor de meisjes en sprongtechniek voor de jongens, caractère, flamenco en moderne dans. Repetities voor de Studioavonden en de Eindvoorstellingen vinden soms ook in het weekenden plaats.

HAVO en VWO 3 tot en met eindexamen
Leerlingen hebben tussen de 15 en 17,5 uur dansles per week. Vanaf balletgroep VI (middelbare school bovenbouw) hebben zij ook les op de zaterdagen.
Het danscurriculum bestaat uit onder andere klassiek ballet, spitzentechniek voor de meisjes en sprongtechniek voor de jongens, Pas-de-deux, moderne dans, flamenco, klassiek en modern repertoire.

Meer info

Bachelor programma

Bachelor Dans is de laatste fase van de studie aan de Dansvakopleiding voor leerlingen vanuit de School voor Jong Talent, maar is ook toegankelijk voor studenten die een gelijkwaardige opleiding elders hebben genoten. Studenten hebben tussen de 38 en 42 uur dansles, 6 dagen per week.
Het danscurriculum bestaat uit onder andere klassiek ballet, spitzentechniek voor de meisjes en sprongtechniek voor de jongens, Pas-de-deux, moderne dans, klassieke variaties, klassiek repertoire, repertoire Nederlandse School, repertoire Nederlands Dans Theater. Daarnaast bevat het programma dansgeschiedenis, carrièreplanning, het maken van eigen solo, studieplan, make-up, yoga, pilates en body-conditioning.

Meer info

Om studenten zoveel mogelijk podiumervaring te laten opdoen heeft de Dansvakopleiding een eigen ensemble ingericht: Young KC Dance Company. Voor studenten vanuit andere binnen- en buitenlandse opleidingen zijn er instroom mogelijkheden via audities.

Meer info

Samenwerking
De Dansvakopleiding is een van de partnerscholen van de belangrijkste balletcompetitie in Europa, de Prix de Lausanne, in Zwitserland. De directies van de partnerscholen treffen elkaar er jaarlijks om kennis en ervaring uit te wisselen en gezamenlijk visie te ontwikkelen m.b.t. de (opleiding voor) academische theaterdans.

De Dansvakopleiding is gelieerd aan de Assemblée Internationale (National Ballet School Toronto, Canada); het vierjaarlijks dansfestival/ conferentie voor studenten en artistieke directies van internationale professionele dansopleidingen. De Dansvakopleiding maakt daarnaast deel uit van het Netwerk Dans waarin alle Nederlandse dansopleidingen vertegenwoordigd zijn.

Internationalisering
De Dansvakopleiding is actief in diverse internationale samenwerkingsverbanden ten behoeve van uitwisselingen, conferenties en gezamenlijke projecten. Er zijn onder andere samenwerkingen met: The National Ballet School/ Toronto, Canada, Royal Ballet School/ London Engeland, Orchard International Ballet Forum/ Tokyo Japan, San Francisco Ballet School/ San Francisco USA, National Ballet School, Havana/ Cuba.

Directie Dansvakopleiding

Jan Linkens - directeur

Jan Linkens geboren in Maastricht, ontving zijn Dansopleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 1977 werd hij geëngageerd door Het Nationale Ballet in Amsterdam en werkte daar 17 jaar als danser en choreograaf.
Hij maakte zijn eerste choreografie in 1979 voor de Workshop van Het Nationale Ballet en heeft inmiddels over de 60 balletten gecreëerd met verschillende gezelschappen in binnen en buitenland.

Zijn werken zijn opgevoerd in vele landen in Europa en Japan, Israël, Cuba, Filippijnen, Turkije en Brazilië. Hij won verschillende prijzen met zijn balletten waaronder de 1ste Prijs op de “14de Internationale Choreografie Competitie in Keulen/Duitsland. Hij was een van de prijswinnaars op de 1ste Internationale Choreografie Competitie in Tokyo/Japan in 1991. Zijn stuk “Nuevas Cruzes” werd genomineerd in de categorie “best choreography” voor de Benois de la Danse Prijs in 1997. “Compas” gecreëerd voor Danza Contemporànea de Cuba won de Premio Villanueva voor “Best Dance Production in Cuba” in 2003 en won de prijs van UNEAC, Cuba, in 2004.

Na zijn danscarrière was hij werkzaam als Artistieke Leider en Huischoreograaf van het Tanztheater der Komischen Oper in Berlijn, samen met Marc Jonkers. Daarna werkte hij als gastdocent en choreograaf bij vele gezelschappen en Opleidingen over de hele wereld. Van maart 2011 tot en met juli 2016 was Jan de artistieke intendant van het Internationaal Danstheater in Amsterdam.
Sinds 1 september 2014 is Jan directeur van de Dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Catharina Boon - adjunct-directeur

Catharina Boon, maker, uitvoerder en producent; in 1982 cum laude afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag. Heeft vrij werk gemaakt, balletkostuums en decor ontworpen en performances t.b.v. muziektheater gecreëerd en getoond in o.a. Amsterdam, Tel Aviv, Vancouver, St John’s en Moskou. Sindsdien 1982 in diverse functies ter ondersteuning van en bijdrage aan organisatie, beleid, projectmanagement, personele zaken, pr; initiëren en uitvoeren van onderwijsprojecten en artistieke zaken werkzaam in het Koninklijk Conservatorium/Dansvakopleiding respectievelijk de Hogeschool der Kunsten. Combineert advies- en bestuurlijk werk met artistieke praktijk. Sinds september 2014 is Catharina adjunct-directeur Dansvakopleiding.