Introductie

“We ontwikkelen dansers van de toekomst tot zelfstandige kunstenaars met beheersing van de academische ballettechniek, een open creatieve blik, muzikaliteit, vakmanschap, passie en ambitie"

Koninklijk Conservatorium Dans werd opgericht ten behoeve van de studenten van de ‘Opleiding voor Danskunst’. De opleiding ging in 1956 van start onder leiding van Sonia Gaskell (1905-1974), destijds de artistiek leidster van het Nederlands Ballet dat in 1961 ten dele op ging in Het Nationale Ballet. De gevolgde lesmethode was aanvankelijk gebaseerd op de Engelse balletsyllabus. Valerie Adams, prominent danspedagoge aan de Britse Sadler’s Wells School, werd aangesteld als hoofddocent. In 1973 werd de Nederlandse balletpedagoog en voormalig solist van Het Nationale Ballet René Vincent directeur van de Dansvakopleiding.

Tien jaar later trad Marian Sarstädt aan. In de periode van het artistieke leiderschap van Jiří Kylián bij het NDT begon een duidelijke samenwerking tussen beiden instituten. Door Sarstädt’s internationale reputatie als jurylid van de Prix de Lausanne werd de school internationaal op de kaart gezet als opleidingsmogelijkheid voor de winnaars van het concours. In 2002 wordt Wim Broeckx, voormalig eerste solist en assistent artistiek leider van Het Nationale Ballet en artistiek president van de Prix de Lausanne, aangetrokken als directeur. Alumna Nancy Euverink (voormalig danseres bij het NDT met internationaal een grote staat van dienst als docent, balletmeester en choreografisch assistent) neemt nog een aantal jaar het stokje van hem over. Dit totdat in september 2014 Jan Linkens, alumnus van de opleiding, choreograaf en voormalig HNB-danser en artistiek intendant van het Internationaal Danstheater het directeurschap van Koninklijk Conservatorium Dans op zich nam.

Koninklijk Conservatorium Dans werkt samen met de belangrijkste Nederlandse dansgezelschappen zoals Het Nationale Ballet, Introdans, Scapino Ballet Rotterdam en in het bijzonder met het Nederlands Dans Theater. De Fondation pour l’Art Choreographique heeft de Dansvakopleiding aangewezen als een van de instituten waar winnaars van de internationale gerenommeerde balletcompetitie, Prix de Lausanne, een jaar lang gratis kunnen studeren. De school is gelieerd aan de Assemblee Internationale (National Ballet School Toronto, Canada / directeur Mavis Staines) het vierjaarlijks dansfestival/conferentie voor studenten en artistieke directies van internationale professionele dansopleidingen.

Koninklijk Conservatorium Dans is een van de partnerscholen van de belangrijkste balletcompetitie in Europa, de Prix de Lausanne, in Zwitserland. De directies van de partnerscholen treffen elkaar er jaarlijks om kennis en ervaring uit te wisselen en gezamenlijk visie te ontwikkelen m.b.t. de (opleiding voor) academische theaterdans.

Koninklijk Conservatorium Dans is gelieerd aan de Assemblée Internationale (National Ballet School Toronto, Canada); het vierjaarlijks dansfestival/ conferentie voor studenten en artistieke directies van internationale professionele dansopleidingen. De Dansvakopleiding maakt daarnaast deel uit van het Netwerk Dans waarin alle Nederlandse dansopleidingen vertegenwoordigd zijn.

Koninklijk Conservatorium Dans is actief in diverse internationale samenwerkingsverbanden ten behoeve van uitwisselingen, conferenties en gezamenlijke projecten. Er zijn onder andere samenwerkingen met: The National Ballet School/ Toronto, Canada, Royal Ballet School/ London Engeland, Orchard International Ballet Forum/ Tokyo Japan, San Francisco Ballet School/ San Francisco USA, National Ballet School, Havana/ Cuba.

Opbouw
De opleiding Dans heeft een doorlopende leerlijn van vier onderdelen, deze staan allen in dienst van de ontwikkeling tot professioneel uitvoerend danskunstenaar.

Basisschool Groep 5 en 6 (Jong KC 1 en 2)
Al in het Oriëntatieprogramma Jong KC Dans wordt de link gelegd met de visie van de school, het opleiden van de danser van de toekomst:
“Een danser met een beheersing van de academische ballettechniek, met een open creatieve blik, muzikaliteit, vakmanschap, passie en ambitie”
De deelnemers stromen niet automatisch door naar de opleiding. Het programma van Jong KC 1 Dans loopt tot de zomer. Jong KC 2 Dans en Jong KC Dans Extra doen in maart de slotauditie. Tijdens de slotauditie wordt er bepaald welke kinderen toegelaten worden tot het eerste jaar van de opleiding Dans. De toegelaten kinderen volgen in april, mei en juni op woensdag en zaterdag de Entreelessen.

Meer info

Basisschool Groep 7 en 8
De eerste twee jaren van de opleiding lopen parallel met basisonderwijs groep 7 en 8. De balletkinderen zitten samen met muziekleerlingen in de schoolklas en worden begeleid door gespecialiseerde docenten.
De kinderen gaan van maandag tot en met vrijdag naar school. Naast het reguliere schoolprogramma volgen zij circa 12 uur dansonderwijs per week. Het danscurriculum bestaat onder andere uit klassiek ballet, creatieve dans en caractère. Repetities voor de Studioavonden, Eindvoorstellingen en incidentele projecten vinden soms ook in het weekeinde plaats.

HAVO en VWO 1 en 2
De balletkinderen zitten samen met muziekleerlingen en beeldende kunst leerlingen in de schoolklas en worden begeleid door gespecialiseerde docenten.
Per week hebben ze tussen de 14 en 15 uur dansles. Het danscurriculum bestaat uit onder andere klassiek ballet, spitzentechniek voor de meisjes en sprongtechniek voor de jongens, caractère, flamenco en moderne dans. Repetities voor de Studioavonden en de Eindvoorstellingen vinden soms ook in het weekenden plaats.

HAVO en VWO 3 tot en met eindexamen
Leerlingen hebben tussen de 15 en 17,5 uur dansles per week. Vanaf balletgroep VI (middelbare school bovenbouw) hebben zij ook les op de zaterdagen.
Het danscurriculum bestaat uit onder andere klassiek ballet, spitzentechniek voor de meisjes en sprongtechniek voor de jongens, Pas-de-deux, moderne dans, flamenco, klassiek en modern repertoire.

Meer info

Bachelor programma
Bachelor Dans is de laatste fase van de studie voor leerlingen vanuit de School voor Jong Talent, maar is ook toegankelijk voor studenten die een gelijkwaardige opleiding elders hebben genoten. Studenten hebben tussen de 38 en 42 uur dansles, 6 dagen per week.
Het danscurriculum bestaat uit onder andere klassiek ballet, spitzentechniek voor de meisjes en sprongtechniek voor de jongens, Pas-de-deux, moderne dans, klassieke variaties, klassiek repertoire, repertoire Nederlandse School, repertoire Nederlands Dans Theater. Daarnaast bevat het programma dansgeschiedenis, carrièreplanning, het maken van eigen solo, studieplan, make-up, yoga, pilates en body-conditioning.

Meer info

Om studenten zoveel mogelijk podiumervaring te laten opdoen heeft de opleiding een eigen ensemble ingericht: het Koninklijk Conservatorium Dans Ensemble. Voor studenten vanuit andere binnen- en buitenlandse opleidingen zijn er instroom mogelijkheden via audities.

Meer info

The Dance Intensive is a six day programme (14th-19th August) aimed at presenting a concise version of our school curriculum, with prominent teachers like Yannick Boquin, Esther Protzman, Siner Gönenç Boquin, Aya Misaki and many more. New in this edition is the individual coaching of ballet and contemporary solo’s.

More information.

In the Royal Conservatoire The Hague, in The Netherlands, dance and music live under one roof. ChoreoComp ’23 course (21st-26th August) invites emerging choreographers and composers on a speed-create course, with artistic coaching by Jan Linkens and Martijn Padding.

More information.