Julia Philippens

Docent Jazz Viool

Violiste Julia Philippens is uitgegroeid tot een genre-overschrijdend musicus. Improviseren op jazzmuziek of klassieke muziek is een tweede natuur voor haar geworden. Na haar Jazz Bachelor die ze Cum Laude afsloot, studeerde ze Summa Cum Laude af voor haar Jazz Master aan het Conservatorium van Amsterdam waar de commissie haar omschreef als een “unieke, baanbrekende violiste met een radiante podiumpresentatie.”

Bijna direct na haar studie is Julia gevraagd om 2 jaar les te geven aan de jazz-afdeling en de docenten-opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam. Tijdens haar studies richtte Julia Fuse op, met wie ze niet alleen speelt maar waarvoor ze ook arrangeert en componeert. Fuse is regelmatig te gast bij het tv-programma Podium Witteman als “huisband”. Fuse is voor hun eerste album “Studio” genomineerd voor een Edison Klassiek. Hun tweede album “Studio 2” is beloond met de Edison Publieksprijs 2019.

Julia gelooft in de kracht van het improviseren. Hierdoor leer je jouw eigen stem kennen en dat werkt niet alleen heel bevrijdend maar kan je ook helpen bij de interpretatie van klassiek repertoire. Als beginnend jazz-violiste ontbrak het haar aan een voorbeeld die deze twee werelden samenbracht: De prachtige finesse en oog voor detail van de klassieke wereld en de vrijheid en timing van de jazz wereld. Zij wil dit pad wat makkelijker te betreden maken. Een van haar dromen is een Vioolconcert speciaal geschreven voor de improviserend violist. Eerder bracht ze de klassieke en jazz-wereld bij elkaar met haar zus Rosanne Philippens. Zij stonden op festivals in Berlijn en Noorwegen en in 2018 toerden ze samen door Nederland met het Peter Beets trio en speelden Bach, Chopin maar ook stukken van Charlie Parker en John Coltrane.

In maart 2019 speelde Julia met internationale musici het Enescu octet en vond de premiere plaats van het Octet dat Julia schreef ter ere van deze componist “Hommage a Enescu” (live uitgezonden op Radio 4). Haar Opus 2 “Influent” voor Fuse ging in december 2020 in première bij het tv-programma Podium Witteman en in het Concertgebouw (Amsterdam). Later werd ze gevraagd Influent te bewerken voor Jong kamerorkest Noord. Deze orkestversie ging in première op het Veenhuizen Festival in 2021. Ze componeert regelmatig de muziek voor de videos van mode-ontwerper Ronald van der Kemp en de TV-leader voor het tv-programma “Opium” is van haar hand.

Julia is een graag geziene soliste bij formaties als the Konrad Koselleck Bigband, Philharmonic Sudwestfalen, Noord Nederlands Orkest, Laundry Bigband and the Zurich Jazz Orchestra. Ze deed opnames en optredens met oa Justin Dicioccio, Ed Kowalczyk, Herbert Grönemeyer, Benjamin Herman, het Rosenberg trio, Ramon Valle, Michael Borstlap, Didier Lockwood, Ruud Jacobs, Peter Beets and Shakira. Julia bespeelt een Antonio Rocca (Turijn 1844) die haar is aangeboden door het NMF.