Het Regieorgaan SIA heeft een subsidie van € 699.929 toegekend aan het project Professional Excellence in Meaningful Music in Healthcare (ProMiMiC). Het project gaat om het verder professionaliseren van een live muziekpraktijk in het ziekenhuis waarbij een kleine groep musici persoonsgericht musiceert voor patiënten en verpleegkundigen.
Sinds 2015 heeft het lectoraat Lifelong Learning in Music van de Hanzehogeschool Groningen samen met het UMCG de MiMiC-praktijk ontwikkeld en onderzocht voor patiënten en verpleegkundigen van chirurgische afdelingen. De musici maken op de patiëntenkamers muziek ‘op maat’ in interactie met patiënten. Dit doen ze op basis van contact met patiënten en verpleegkundigen. Persoonsgericht musiceren blijkt goed te realiseren in een medische setting en voor alle betrokkenen zeer betekenisvol te zijn. Patiënten ervaren minder pijn en voelen zich beter. Verpleegkundigen voelen zich dieper bij hun patiënten betrokken.
Daarnaast biedt deze innovatieve praktijk musici en verpleegkundigen nieuwe mogelijkheden om zich professioneel te ontwikkelen. En daar speelt het nieuwe project ProMiMiC op in: de behoefte van musici en verpleegkundigen om intensief samen te werken en daarin van elkaar te leren, alsook om persoonsgerichte live muziek te kunnen gebruiken als katalysator voor een compassievolle patiëntrelatie. Met deze verdere professionalisering van musici en verpleegkundigen krijgt de MiMiC-praktijk een bredere toepassing in de ziekenhuiszorg. Daarmee kan een bijdrage geleverd worden aan ontwikkelingen als uitkomstgerichte zorg, positieve gezondheid, en bredere maatschappelijke inzet van musici.
Voor dit project werken het Prins Claus Conservatorium, Hanzehogeschool Groningen en het UMCG samen met andere kennisinstellingen op het gebied van muziek en zorg. Samen hebben zij de expertise om in een rijke context toegepast onderzoek naar professionalisering van deze betekenisvolle muziekpraktijk uit te voeren. De betrokken kennisinstellingen zijn: Koninklijk Conservatorium (Hogeschool der Kunsten Den Haag), University of Music and Performing Arts Vienna en Royal College of Music, Centre of Performance Science, London. Daarnaast zijn ook Haaglanden Medisch Centrum, ziekenhuizen in Londen en Wenen en de Stichting Mimic Muziek betrokken.
Meer informatie is hier te vinden.
De brochure van het vorige project van MiMiC is hier te vinden. In het nieuwe PRO MiMiC project is de focus verlegd van patiënt en impact metingen naar de professionalisering van musici en verpleegkundigen.