Afgelopen dinsdag 24 september vond de jaarlijkse KC Awards 2024 plaats! Tijdens deze feestelijke avond werden, dankzij de gulle steun van diverse fondsen, bedrijven en particulieren, tal van prijzen en beurzen uitgereikt aan studenten die het afgelopen academiejaar uitzonderlijke prestaties hebben geleverd.
Het evenement bood een afwisselend programma waarin het talent van de studenten van het Koninklijk Conservatorium volop in de schijnwerpers stond. Bezoekers werden getrakteerd op prachtige uitvoeringen, afgewisseld met presentaties van vernieuwende onderzoeksprojecten.
Een speciaal moment tijdens de avond was de introductie van het nieuwe Fonds Koninklijk Conservatorium. Dit steunfonds zal in de toekomst studenten ondersteunen met beurzen, prijzen, leningen en financiële hulp voor bijzondere projecten.
Het was een inspirerende avond vol trots, waarin de prestaties van de studenten werden gevierd en vooruit werd gekeken naar een veelbelovend nieuw academisch jaar. Hieronder vindt u alle prijswinnaars en informatie over de prijzen.
Prijswinnaars
Fock Medaille - Michele Rampino (gitaar Klassieke Muziek)
Beste overall eindpresentatie
De Fock Medaille is de oudste prijs van het Koninklijk Conservatorium. De medaille werd in het leven geroepen in 1904 toen de heer C. Fock zijn 25 jaar wilde vieren als voorzitter van de Commissie van Toezicht van het toenmalige Koninklijk Conservatorium voor Muziek. Indertijd was het een echte goud-zilveren medaille. De Fock-Medaille wordt mogelijk gemaakt door het Fonds Koninklijk Conservatorium.
Jaring Walta Prijs - Eline de Vries (viool Klassieke Muziek)
Beste presentatie van een hedendaagse compositie in een viool-eindpresentatie
De Jaring Walta Prijs is ingesteld ter nagedachtenis aan Jaring Walta (1941-2020), begenadigd violist en bijna 40 jaar als docent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium.
Jaring Walta was initiatiefnemer van de Iordens Viooldagen, het Davina van Wely Concours en de Yehudi Menuhin Stichting. Hij was één van de drijvende krachten in het bijeenbrengen van de verschillende vioolconcoursen tot het Nationale Vioolconcours. De Jaring Walta Prijs wordt mogelijk gemaakt door het Fonds Koninklijk Conservatorium.
Cuijpers Prijs - Victor Su (piano Klassieke Muziek)
Beste piano presentatie
De Cuijpers Prijs komt voort uit een legaat van de heer J.M.I. Cuijpers in 1929. In overleg met de nabestaanden van de heer Cuijpers, wordt sindsdien jaarlijks een prijs uitgereikt aan een student van het Koninklijk Conservatorium met het doel om getalenteerde pianostudenten te ondersteunen in hun ontwikkeling. De Cuijpers Prijs wordt mogelijk gemaakt door het Fonds Koninklijk Conservatorium.
Nicolaï Prijs - Andreu Genova Roldan (cello Oude Muziek)
Meest bijzondere eindpresentatie, categorie ‘overige instrumenten’
W.F.G. Nicolaï, voormalig directeur (1865), speelde een cruciale rol in de ontwikkeling en uitbreiding van het Koninklijk Conservatorium in de late 19e eeuw. Hij liet een blijvende erfenis achter via het Nicolaïfonds. De Nicolaï Prijs is in1898 in het leven geroepen voor eindpresentaties van scheppende afdelingen en ‘overige’ instrumenten niet zijnde viool, piano, zang. De prijs wordt mogelijk gemaakt door het Fonds Koninklijk Conservatorium.
KC Research Prijs - Geneviève Gates-Panneton
Beste Master Research presentatie
De KC Research Prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een masterstudent die zijn onderzoeksproject met succes heeft afgerond en een overtuigende presentatie heeft gegeven tijdens het Master Research Symposium. De winnende student heeft bijgedragen aan bredere kennis in het gekozen vakgebied. De KC Research Prijs wordt mogelijk gemaakt door het Fonds Koninklijk Conservatorium.
Willem Bouman Grant - Eriko Nagayama (viool Oude Muziek)
Beste vioolpresentatie Oude Muziek of Klassieke Muziek
De Willem Bouman Grant is een nieuwe prijs voor talentvolle violisten van het Koninklijk Conservatorium, mogelijk gemaakt door de genereuze schenking van het voormalige Rotary Muziekfonds aan het Fonds Koninklijk Conservatorium. De Willem Bouman Grant wordt mogelijk gemaakt door het Fonds Koninklijk Conservatorium.
Henk van der Meulen Award - Petra Cini (componist)
Beste eindpresentatie Compositie
De Henk van der Meulen Award voor aanstormend compositietalent is mogelijk gemaakt dankzij donaties aan het Fonds Koninklijk Conservatorium ter gelegenheid van het afscheid van Henk van der Meulen als directeur van het Koninklijk Conservatorium in 2023. Dankzij de donaties, is het mogelijk om talent van de afdeling Compositie met de Henk van der Meulen Award te ondersteunen.
KC Dans Award - Ellyne Knol
Beste eindpresentatie Dans
De nieuwe KC Dans Award (2024) gaat naar de danser met de beste eindpresentatie in het vierde en laatste jaar van de Bachelor. De prijs stimuleert de danser in de verdere ontwikkeling. De KC Dans Award wordt mogelijk gemaakt door het Fonds Koninklijk Conservatorium.
Fonds 1999 Top- en Development Beurzen (Fonds 1999)
- Arefeh Hekmatpanah (Compositie)
- Jeonghyun Choi (piano Jazz)
- Ramón Alejandro & Márquez Ramoz (fagot Klassieke Muziek)
- Filip Mišković (gitaar Klassieke Muziek)
- Marco Vallone (Nationale Master Orkestdirectie)
- César Ramos Hernandez (2023) (Nationale Master Orkestdirectie)
Fonds 1999 steunt initiatieven die de maatschappij vrolijker, inclusiever en positiever maken. Educatie is een belangrijk uitgangspunt bij de keuze van projecten. Fonds 1999 maakt het in 2024 voor de tweede keer mogelijk om enkele substantiële beurzen toe te kennen aan masterstudenten die zich onderscheiden met hun talent en ambitie en/of voor wie er een belangrijke financiële drempel is om aan het Koninklijk Conservatorium te studeren omdat zij afkomstig zijn uit een ontwikkelingsland.
Keep an Eye Talent Awards Klassiek en Oude Muziek (Keep an Eye Foundation)
- Jack Price (bastrombone Klassieke Muziek)
- Luis Manuel Vicente Beltrán (altviool Oude Muziek)
De prijzen voor talenten van de afdelingen Klassiek en Oude Muziek worden mogelijk gemaakt door de Keep an Eye Foundation. Dit is het eerst jaar dat de 'Keep an Eye Talent Award Oude Muziek' uitgereikt wordt aan een veelbelovend talent!
De Keep an Eye Foundation, voor jong aanstormend talent, is een stichting gestart door mensen die echt geloven in de kracht van creativiteit en kunst: ‘Bij de Keep an Eye Foundation draait het om het tonen van je talenten en ze verder te ontwikkelen. We werken samen met toon- en kleuraangevende opleidingen en festivals in Nederland en daarbuiten om startende, getalenteerde kunstenaars, ontwerpers, muzikanten en andere creatievelingen te ondersteunen!’
Toos Onderdenwijngaard Award (Adriana Jacoba Fonds) - Bethany Angus (cello Oude Muziek)
Beste eindpresentatie Oude Muziek (ter afsluiting Bachelor of Master)
In 2024 wordt voor het eerst de Toos Onderdenwijngaard Award uitgereikt, mogelijk gemaakt door het Adriana Jacoba Fonds. Toos Onderdenwijngaard (1926–2019) was een Nederlandse concertpianiste. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw was zij vaak te zien op belangrijke Nederlandse en internationale concertpodia. Zij trad op met onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest, en werkte met dirigenten als Bernard Haitink en Antal Doráti. De betrokkenheid van Toos Onderdenwijngaard is van grote betekenis geweest voor het Koninklijk Conservatorium en specifiek de afdeling Oude Muziek.
De Zaaier Research Grants (Stichting De Zaaier)
- Alam Gabriel Hernandes Ramirez
- Alberto Tombolan
- Alex Designori
- Aruth Masrangsan
- Dante Jongerius
- Eglė Liutkauskaitė
- Filipe Eusébio Martins
- Jasperina Verheij
- Luis Santos
- Niccolò Angioni
- Pedro G. A. Aguinagalderomalde Robin Fiedler
- Sarah Brien
- Sigrid Sand Angelsen
- Thomas Debellemanière
- Victoria Oftestad
Vanuit de belangstelling voor de interactie tussen muziek en wetenschap reikt Stichting De Zaaier financiële prijzen uit aan masterstudenten van het Koninklijk Conservatorium ter ondersteuning van hun masteronderzoeksproject. Kandidaten worden geselecteerd op basis van een onderzoeksvoorstel dat ze indienden als onderdeel van de mastercursus Introduction to Research in the Arts in het eerste masterjaar.
Konrad Boehmer Prijs (Konrad Boehmer Foundation) - Adomas Palekas (Sonologie)
De jaarlijkse Konrad Boehmer Prijs wordt toegekend aan een uitmuntende en originele eindpresentatie van de Master Sonologie, gebaseerd op zowel het artistieke werk als de geschreven scriptie.
Konrad Boehmer was componist, filosoof en docent theorie en muziekgeschiedenis. Hij was sinds 1972 als docent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium en hij heeft een onmisbare rol gespeeld in de wording van het Instituut voor Sonologie dat in 1986 van Utrecht naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag verhuisde. Van 1994 tot aan zijn pensioen in 2006 leidde hij het Instituut voor Sonologie.
Harp - mogelijk gemaakt door Fonds Koninklijk Conservatorium
Dankzij een schenking van het voormalige Instrumentenfonds (per 2024 opgegaan in het Fonds Koninklijk Conservatorium) heeft het Koninklijk Conservatorium in 2024 een nieuwe harp kunnen aanschaffen. Het nieuwe instrument biedt onze harpstudenten de mogelijkheid om meer en beter te kunnen studeren, we zijn ontzettend dankbaar voor deze belangrijke gift. Tijdens de inloop van de KC Awards wordt de harp voor u in de foyer bespeeld door student Martin Sadílek.