Studie-informatie

Als dansen in je bloed zit en je voelt je sterk aangetrokken tot de fascinerende wereld van ballet en moderne dans, dan is Koninklijk Conservatorium Dans wat voor jou. Om uiteindelijk bij één van de grote (internationale) dansgezelschappen te dansen, moet je vanaf je tiende jaar aan je opleiding beginnen. Dansen is een kunstvorm, maar de vergelijking met topsport is, fysiek gezien, geheel op zijn plaats. Wij leiden danstalenten van de toekomst op tot zelfstandige kunstenaars met een creatieve open blik, vakmanschap, passie en ambitie.

Bachelor Dans is de laatste fase van de opleiding Dans voor leerlingen vanuit de School voor Jong Talent. Binnen de School voor Jong Talent worden het dagelijkse rooster van basisonderwijs en voortgezet onderwijs gecombineerd met dansonderwijs. De opleiding wordt afgerond met het programma Bachelor Dans. De Bachelor Dans is ook toegankelijk voor studenten die een gelijkwaardige opleiding elders hebben genoten.

Het curriculum is gebaseerd op de eisen die gesteld worden in de internationale professionele danswereld en helpt de studenten om de benodigde techniek, artisticiteit en fysieke beheersing te ontwikkelen zodat het repertoire en de verscheidenheid aan dans stijlen kunnen worden uitgevoerd zoals wordt vereist door de gezelschappen van top niveau.
Romantische balletten als Giselle, het Zwanenmeer, de Schone Slaapster, neo-klassieke balletten van Balanchine, Robbins in combinatie met balletten van Hans van Manen, Jiří Kylián, Nils Christe, Johan Inger, Crystal Pite, Jiři Pokorny, Paul Lightfoot & Sol León, Lukas Timulak, Maurice Causey en anderen zijn onderdeel van het rijke curriculum van de opleiding en geven de student de mogelijkheid om zich te ontwikkelen tot een allround danser in klassiek en modern repertoire.

Ter bevordering van de professionele ontwikkeling van haar studenten werkt Koninklijk Conservatorium Dans nauw samen met Nederlands Dans Theater.

Curriculum
Het danscurriculum bestaat uit onder andere klassiek ballet, spitzentechniek voor de meisjes en sprongtechniek voor de jongens, pas-de-deux, moderne dans, klassiek repertoire, repertoire Nederlandse School, repertoire Nederlands Dans Theater en improvisatie.
Daarnaast bevat het programma dansgeschiedenis, carrièreplanning, het maken van een eigen solo, studieplan, make-up, yoga, pilates, body-conditioning.

Specificaties

Taal

Engels

Lestijd

45 uur p/w

Duur

2 jaar

Graad

Bachelor Dans

Collegegeld

Bekijk 'Collegegelden'

Directeur

Jan Linkens

Activiteiten

Open Studio dagen

Voor de ouders vinden er Open Studio dagen plaats waar zij de ontwikkeling van hun zoon/dochter van dichtbij kunnen zien en waar ze worden uitgenodigd om bij alle danslessen op die dagen te komen kijken. Deze Open Studio dagen vinden in oktober plaats.

Studio avonden

Per schooljaar worden er twee Studio avonden, in november en maart, gepresenteerd in ons eigen theater. De balletgroepen laten hier hun ontwikkeling zien in verschillende onderdelen van het curriculum: klassiek ballet, modern, caractère, Spaans en repertoire.

Young Talent Project

Balletgroepen VI, VII, VIII en Bachelor Dans werken ieder jaar samen in het Young Talent Project een samenwerkingsproject van Koninklijk Conservatorium Dans en Nederlands Dans Theater.
Young Talent Project legt de verbinding tussen studentfase en de professionele danscarrière. In dit inspirerende traject krijgen laatste jaren SVJT dansleerlingen en hbo dans studenten de kans om in contact te komen met het repertoire en de werkwijze van Nederlands Dans Theater (NDT).

Eindvoorstellingen

Ieder schooljaar wordt afgesloten met een reeks Eindvoorstellingen in het eigen theater waar alle leerlingen en studenten aan meewerken. Het publiek wordt een veelzijdig programma klassiek ballet, modern, klassiek en modern repertoire en (nieuw) repertoire van internationale choreografen gepresenteerd.

Introductie Koninklijk Conservatorium