Sebastiaan van Bavel - Jong KC

Ensembledocent Jazz

Sebastiaan weet uit eigen ervaring hoe het is om op jonge leeftijd al intensief met muziek bezig te zijn. Hij was als jong talent verbonden aan Codarts en heeft er zelf veel aan gehad om zijn vaardigheden te kunnen verbeteren en spelervaring op te doen. Die kennis en ervaring bieden een basis voor de rest van je leven, ook als je niet verder gaat in de muziek.

In 2008 won Sebastiaan het Prinses Christina Concours in de categorie Jazz; de eerste van vele onderscheidingen. Zo ontving hij in 2014 een Edison voor ‘As The Journey Begins’, het debuutalbum van zijn Sebastiaan van Bavel Trio, waarvoor hij zelf de muziek componeerde. Een jaar later, in 2015 won hij de Conservatorium Talent Award en werd hij voor de Zilveren Notenkraker genomineerd. In 2018 werd Sebastiaan door programmeurs van de belangrijkste Nederlandse jazzpodia uitgeroepen tot Young VIP: één van de meest veelbelovende jazzartiesten van dit moment.

Inmiddels heeft Sebastiaan op vrijwel alle continenten gespeeld en meer dan vijftien CD’s opgenomen als leider of begeleider. Hij is actief geweest in de jazz-, pop-, klassieke- en wereldmuziek en wordt gevraagd als componist/arrangeur voor al deze verschillende muziekstijlen. In zijn eigen muziek combineert Sebastiaan de jazztraditie met improvisatie en elementen uit de westerse en Indiase klassieke muziek.

In zijn lessen aan de Jazz piano leerlingen van Jong KC besteedt Sebastiaan veel aandacht aan het eigen maken van nieuw muzikaal materiaal. Hij behandelt veel en divers repertoire. Dat kunnen hele nummers zijn (standards) of (delen van) solo’s van de grote jazz-meesters. Vervolgens komt de interpretatie van de muziek uitgebreid aan bod.

Jazzmuziek vraagt om andere vaardigheden dan klassieke muziek. In de Jazz is het heel belangrijk om te kunnen reageren en improviseren op de muziek van anderen. Tijdens je opleiding bouw je als het ware een bibliotheek op van muziekkennis, repertoire dat je als jazzmusicus altijd bij je hebt en waaruit je put in het samenspel met anderen. Tegelijkertijd moet je alles opnieuw kunnen dromen en invullen. Zelf met variaties komen, eigen composities verzinnen. Nieuwsgierigheid en creativiteit zijn belangrijk, net zoals het lef om iets te proberen dat misschien niet werkt. De kunst is dan om van een misser iets moois te maken, de draad weer op te pakken en lekker verder te spelen.