We spreken met Floris Puts en Jasmijn Gorter, die eerst op de School voor Jong Talent zaten en nu de opleiding Bachelor Dans volgen. Zij benadrukken hoe uniek de opleiding is vanwege de goede balans tussen klassiek ballet en moderne dans. Verder vertellen ze over de projecten en mogelijkheden om zichzelf te ontwikkelen als professioneel danser. Volgens Floris en Jasmijn biedt de opleiding unieke kansen voor een carrière in de danswereld.
De School voor Jong Talent (SvJT) biedt al meer dan 60 jaar dansers de mogelijkheid om hun opleiding te combineren met regulier onderwijs. De dans- en schoolroosters zijn op elkaar afgestemd, wat aantrekkelijk was voor Jasmijn en Floris. Jasmijn begon al op jonge leeftijd met ballet, toen ze pas twee jaar oud was. Ze kreeg de kans om auditie te doen voor de SvjT via haar balletschool. "Ik vond het fijn dat de klassen heel klein waren. Daardoor had je ook al snel een goede band met de docent en was er meer focus.”
Floris kwam er terecht via een andere moeder die tijdens een auditie voor Billy Elliot de musical vertelde over de school. "Toen heb ik hier auditie gedaan. Qua vakken is het een gewone middelbare school, maar je bent met je beste vrienden met een soortgelijk doel bezig, dat maakt het extra leuk. Je voelt meteen een verbinding met iemand, omdat je elkaar goed begrijpt. Ik merkte dat, als ik het vergelijk met een normale school, wij echt zelden onvoldoendes hadden en het slagingspercentage heel hoog ligt, door de hoge mate van persoonlijke aandacht."
Een goede balans tussen klassiek ballet en moderne dans
Nadat ze hun middelbareschooldiploma hadden behaald, oriënteerden ze zich beiden op mogelijkheden voor vervolgonderwijs. Het was logisch om door te stromen naar de Bachelor Dans aan het Koninklijk Conservatorium, maar ze hebben ook goed geanalyseerd en gekeken naar de mogelijkheden bij opleidingen door het hele land. Waarom viel de keuze uiteindelijk hier?
"Je krijgt nergens anders de kans om jezelf zo te ontwikkelen als hier. Je hebt nergens anders de kans om zoveel uren te maken en zoveel voorstellingen te doen," zegt Floris. Jasmijn voegt daaraan toe dat de opleiding ook een goede balans heeft tussen klassiek ballet en moderne dans. "Bij Codarts ligt de focus meer op moderne kunst, terwijl De Nationale Balletacademie heel klassiek georiënteerd is. Hier heb je beide. “Dat is niet alleen leuk, het biedt ook meer kansen richting mijn toekomstige carrière.”
Voldoening en plezier
Floris en Jasmijn nemen hun werk serieus, maar hebben ook veel plezier in wat ze doen. Het leren van choreografie en het werken aan een voorstelling is zeer verrijkend voor hen. Ze krijgen een grote voldoening uit kleine successen behaald tijdens dit proces, evenals uit het uiteindelijk uitvoeren van het stuk op het toneel. "Soms ben je lang met een stuk choreografie bezig en raak je een beetje gefrustreerd, maar als het dan eenmaal lukt, is dat echt een geweldig gevoel." zegt Floris. Jasmijn voegt daaraan toe: "Het toewerken naar een voorstelling geeft veel voldoening. Kleine dingen die in het begin lastig zijn, maar steeds beter en beter gaan, ook met betrekking tot bijvoorbeeld expressie. Als dat dan lukt en je op het toneel staat, is dat echt heel erg lekker."
“Hoe meer je weet over kunst, hoe artistieker je zelf ook kunt zijn."
Wanneer er gevraagd wordt naar hun favoriete project, is het duidelijk dat dit het Young Talent Project (YTP) is voor zowel Floris als Jasmijn. "Dat is echt heel leuk. We mogen ook met oud-NDT dansers werken en hun choreografen. Die zijn een soort goden voor ons, haha. Het is gek, want het is 'gewoon' je docent, maar tegelijkertijd zie je op internet dat ze dingen hebben gedaan waar jij naar toe streeft. Heel vet dat we daarmee kunnen werken," zegt Floris. Jasmijn voegt daaraan toe: "Als je de namen ziet van de mensen met wie je mag werken en je gaat ze opzoeken, ben je wel echt onder de indruk van wat ze allemaal hebben gedaan. Het is te gek dat we met hen in een les mogen staan, dat is echt fantastisch."
Naast het YTP-project zijn er nog andere projecten gedurende het jaar. "We moeten bijvoorbeeld ook elk jaar een eigen solo maken. Dat is heel lastig, maar een ontzettend belangrijk onderdeel van de danswereld. Het is belangrijk dat er veel input komt vanuit de dansers zelf. Hier kun je je ontzettend goed in ontwikkelen," zegt Floris. Jasmijn vertelt hoe ze hier vroeger slecht in was, maar hoe ze zich hier steeds comfortabeler bij ging voelen en beter in werd naarmate de jaren verstreken.
"De kunstgeschiedenislessen die we op school hebben gehad hebben mij ook erg geholpen bij mijn ontwikkeling. Hoe meer je weet over kunst, hoe artistieker je zelf ook kunt zijn," aldus Floris.
Meer kansen door brede ontwikkeling
Na het behalen van hun Bachelor diploma hopen Jasmijn en Floris zo snel mogelijk werk te vinden in de danswereld. Jasmijn is bereid om hiervoor naar het buitenland te gaan: "Omdat we hier zo breed kunnen ontwikkelen, hebben we meer kans om uiteindelijk een plaats te vinden in de danswereld. Ik ben zeker bereid om naar het buitenland te gaan. Ik zat al sinds mijn tiende in gastgezinnen omdat mijn familie ver weg woont. Dat maakt je zelfstandig en daardoor lijkt het me minder spannend om naar het buitenland te gaan."
Floris zou het liefst in Nederland blijven, maar hij weet ook dat de kans groot is dat ze uiteindelijk in het buitenland terechtkomen: "Je krijgt hier veel vrijheid, maar daarbij ook veel verantwoordelijkheid. Het is aan ons om audities te vinden en te benutten. De docenten helpen ons daarbij, maar het is aan onszelf om kansen te zoeken en te benutten. Ik zou het liefst in Nederland blijven, maar er zijn in Nederland relatief weinig grote gezelschappen en in het buitenland is er veel meer vraag naar dansers. Dus de kans is wel groot dat we uiteindelijk in het buitenland terechtkomen.”
Geïnteresseerd? Lees op onze 'Apply now' pagina's meer over het Koninklijk Conservatorium.