Je wilt je instrument laten zingen. Je zou het liefst de hele dag muziek maken. Met muziek vertel jij jouw verhaal. Heb jij een passie voor cello of contrabas en herken je jezelf in deze omschrijving? Dan is een opleiding aan Jong KC wellicht iets voor jou!
Muzikaliteit en expressie
Wanneer je cello of contrabas studeert aan Jong KC, word je ondergedompeld in een breed en afwisselend programma met aandacht voor alle aspecten van je spel.
Goede techniek beschouwen we als essentieel gereedschap. Daarbij is ook aandacht voor strijktechniek en je lichaamshouding. De ontwikkeling van je techniek en fysiek gaat samen met de ontwikkeling van je muzikale expressie en presentatie.
Je docenten helpen je om je eigen stem op je instrument te ontwikkelen, om jouw klank te vinden. Je kunt hen zien als gidsen: zij helpen je om verder te komen en steeds zelfstandiger te studeren en te leren. Onderaan deze pagina lees je meer over de verschillende docenten en hun ervaring. Je zult ook geregeld les krijgen van gastdocenten die een masterclass komen geven.
De muziek die je speelt, is van alle tijden en genres. Van oudere orkeststukken tot solistische sonates, van de beroemde suites van Bach tot modern repertoire. Onze studenten brengen deze stukken regelmatig voor publiek ten gehore, zowel binnen het KC als daarbuiten. Concoursen vormen bijvoorbeeld een mooie gelegenheid om podiumervaring op te doen.
Samen leren en ontdekken
Bij Jong KC krijg je veel gelegenheid om samen muziek te maken. Voor lage strijkers is er maandelijks een groepsles waarin je zowel werkt aan techniek als oefent in het voorspelen van muziek. Door goed te luisteren naar anderen en feedback te geven, leer je zelf ontzettend veel. Door medestudenten zorgvuldig aanwijzingen te geven, word je bewuster van je eigen spel en techniek.Een andere vorm van samen leren, repeteren en ontdekken, vind je in de Werkplaats. Meer over dit unieke kamermuziekprogramma lees je Ben jij geïnteresseerd of wil je een keer voorspelen voor één van de docenten, meld je dan hier aan.
Tenslotte is er voor lage strijkers van alle leeftijden een orkest om in te spelen. Voor middelbare scholieren is er het Atheneum Kamerorkest (AKO), daarvoor is er AKO junior en AKO mini.
Een toekomst in de muziek
De meeste Jong KC leerlingen kiezen voor een vervolgopleiding en carrière in de muziek. Zij studeren momenteel op verschillende conservatoria in binnen- en buitenland, of spelen in professionele orkesten en ensembles.
Onze opleiding is erop gericht om je zo goed mogelijk op een toekomst in de muziek voor te bereiden. Vandaar het uitgebreide lesprogramma en de aandacht voor een breed scala aan kwaliteiten. Tijdens je studie zullen we je voortgang bovendien regelmatig toetsen. Twee keer per jaar, in november en april, presenteer je aan een gespecialiseerde commissie een programma dat je met je docenten hebt voorbereid. Op deze manier werken we samen toe naar een succesvolle toelating op het KC of een ander conservatorium.