Oriëntatiecursus Compositie, Sonologie en ArtScience

Ben je thuis bezig met muziek maken, geluid opnemen of (digitale) kunst, en wil je daar misschien je studie van maken? Maar weet je nog niet precies wat bij je past? Dan is deze oriëntatiecursus iets voor jou.

Het Koninklijk Conservatorium Den Haag (onderdeel van de Hogeschool der Kunsten) biedt je de kans om kennis te maken met drie bijzondere afdelingen: Compositie, Sonologie en ArtScience. Tijdens deze cursus ontdek je hoe je muziek kunt maken met instrumenten én technologie, hoe je geluiden kunt bewerken, en hoe je kunst kunt combineren met wetenschappelijke kennis over waarneming.

Specificaties

Taal

Engels en/ of Nederlands

Duur

15 zaterdagen, van oktober tot en met april

Hoe meld je je aan?

Stuur een korte motivatie en een klein portfolio met voorbeelden van wat je maakt (muziek, video, kunst, experimenten – alles mag).

Let op: je schrijft je in voor de hele cursus, losse workshops zijn niet mogelijk.

Tijd

10.00 - 15.00 uur (inclusief lunchpauze)

Cursusgeld

Zie 'Cursusgelden'

Wat ga je doen?

Van oktober tot april volg je op zaterdag workshops waarin je zelf aan de slag gaat met bijvoorbeeld:

  • componeren
  • geluid opnemen en bewerken
  • programmeren van klanken met de computer
  • werken met licht en geur
  • bouwen van kleine elektronische apparaten
  • samenwerken met andere jonge makers

Je hebt geen voorkennis nodig. Wel nieuwsgierigheid en zin om te experimenteren. Tijdens de cursus werk je aan je eigen portfolio: een verzameling van jouw ideeën, experimenten en creaties. Daarmee heb je meteen een goede basis voor een eventueel toelatingsexamen tot een bacheloropleiding van een van deze afdelingen.

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor jongeren die:

  • creatief bezig zijn met muziek, geluid of kunst
  • meer willen ontdekken over Compositie, Sonologie en ArtScience
  • zich oriënteren op een creatieve hbo-studie

Meld je nu aan!

Door Trevor Grahl

Wat is eigenlijk ‘muziek van nu’? In deze workshop luister je naar verrassende muziek uit de afgelopen 100 jaar en ontdek je hoe componisten grenzen verleggen. Je leert anders luisteren en doet inspiratie op voor je eigen muzikale ideeën.

Door Leandros Ntolas

De afdeling ArtScience combineert kunst, technologie en wetenschap. Wat betekent dat in de praktijk? Je ziet voorbeelden van kunstenaars die werken met licht, geluid, beweging en data. Je ontdekt hoe breed en creatief deze richting is.

Door Bjarni Gunnarsson

Benieuwd hoe je met code muziek kunt maken? In deze workshop leer je op een eenvoudige manier klanken programmeren met de computer. Samen schrijf je code die geluid maakt, en je ontdekt hoe je daarmee je eigen sound kunt creëren.

Door Lauren Jetty

Wat hoor je als je ruikt? Wat voel je als je proeft? In deze workshop onderzoek je hoe je ‘primitieve’ zintuigen zoals geur, smaak en aanraking kunt gebruiken in kunst. Je gaat zelf een geur samenstellen met natuurlijke ingrediënten.

Door Riccardo Marogna

Wat is geluid eigenlijk? En hoe beweegt het door de ruimte? Met microfoons, luidsprekers en een computermodel onderzoek je hoe klank werkt. Je ziet én hoort wat er gebeurt als geluid botst, weerkaatst en verandert.

Door Leandros Ntolas

Licht kan ook muziek zijn. In deze workshop speel je met projectoren, schaduwen en ‘gevonden voorwerpen’ om visuele composities te maken. Je ontdekt hoe beeld en geluid elkaar kunnen versterken.

Door Johan van Kreij

Neem je eigen instrument of een opname mee en ontdek hoe je dat live kunt veranderen met de computer. Je leert eenvoudige effecten toepassen en hoe je geluid kunt aansturen met knoppen en sensoren.

Door Zois Loumakis

Met een kleine computer (Arduino) kun je lichtjes laten knipperen, geluiden aansturen of bewegingen meten. Je leert hoe je zelf iets kunt bouwen dat reageert op de wereld om je heen.

Door Hugo Morales Murguia

Hoe werkte elektronische muziek vóór de computer? Je gaat aan de slag in een analoge studio met knoppen, snoeren en geluidsgolven. Je maakt je eigen geluiden en neemt ze op.

Door Trevor Grahl

In deze twee workshops maak je samen met een muzikant een nieuw stuk. Je leert hoe je je ideeën kunt overbrengen – met noten of op een andere manier. Je hoeft geen noten te kunnen lezen, maar het mag natuurlijk wel.

Door Justin Bennett

Met een recorder en microfoon trek je eropuit om geluiden uit de stad of natuur op te nemen. Je leert hoe je deze opnames kunt gebruiken in een kunstwerk of muziekstuk.

Door Ludmila Rodrigues

Wat gebeurt er als je muziek maakt met je eigen lichaam? In deze workshop doe je fysieke oefeningen waarin je je zintuigen en beweging inzet als onderdeel van een performance of compositie.

Door Richard Barrett

Neem je instrument mee (elektronisch of akoestisch) en speel samen met anderen in een ensemble waar technologie en livemuziek samenkomen. Je improviseert, experimenteert en maakt een nieuw collectief muziekstuk.

Aan het eind presenteer je je werk aan elkaar. Je krijgt feedback van docenten van het Koninklijk Conservatorium en advies over een mogelijke vervolgopleiding.