De afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium heeft een unieke reputatie als een van de grootste en vermaardste faculteiten van haar soort. Al veertig jaar schept ze voor studenten uit de hele wereld een unieke leeromgeving, waarin ze zich kunnen verdiepen in alle aspecten van de historische uitvoeringspraktijk – van de vocale en instrumentale stijlen uit de middeleeuwen en de renaissance tot en met de romantiek. De lange lijst met vooraanstaande alumni van het Koninklijk Conservatorium getuigt van de hoge kwaliteit van de opleiding, en in beroepskringen wordt een afstudeertitel van het Koninklijk Conservatorium algemeen zeer gewaardeerd.

De vakken barokviool en barokaltviool worden gegeven door wereldberoemde musici. Zij zijn ervaren en bevlogen pedagogen en erkende meesters op hun instrument. De lessen zijn vooral op de uitvoeringspraktijk gericht. Het doel is om de studenten te begeleiden in de door hun gewenste carrière - als solist (vaak door middel van deelname aan internationale concoursen), als lid van vooraanstaande orkesten, ensembles en kamermuziekgezelschappen die oude instrumenten gebruiken, of als docent en onderzoeker.

In het curriculum wordt ook uitgebreid de theorie onderwezen die belangrijk is voor de algemene ontwikkeling van de geïnformeerde uitvoerder. Aan bod komen onder andere basso continuo, versieringen en omspelingen, notatie, retoriek, dans en stijlanalyse.

De studenten die aangenomen worden voor de opleiding hebben wisselende ervaring op barokviool of barokaltviool. Velen zijn beginners (deze kandidaten kunnen kiezen om op een modern instrument auditie te doen), terwijl anderen gevorderd zijn en al ergens anders gestudeerd hebben. Succesvolle kandidaten zullen zich verdiepen in veel verschillende aspecten van stijlen en technieken. Daarbij komt een breed repertoire aan bod: van madrigalen, chansons en ricercate uit de late zestiende eeuw tot de meesterwerken uit de late barok en de klassieke en romantische periode.

Dankzij de grote omvang van de afdeling Oude Muziek is er geen gebrek aan klavecinisten, fortepianospelers, blazers en zangers, met wie allerlei duo's of ensembles gevormd kunnen worden. Voor zulke ensembles is er ruime gelegenheid om podiumervaring op te doen, zowel op eigen initiatief als via de kanalen van het Koninklijk Conservatorium. Dit kan in het eigen gebouw of in andere zalen van de stad Den Haag.

Vaste onderdelen van het curriculum zijn strijkkwartetcoaching en een serie orkestprojecten geleid door docenten van binnen en buiten het conservatorium. De jaarlijkse zij-aan-zij-week met het Orkest van de Achttiende Eeuw bestaat uit intensieve repetities en concerten met muziek die varieert van Rameau tot Mendelssohn. Ze is de afgelopen jaren een hoogtepunt van de conservatoriumkalender geworden.

Bekijk hier het overzicht van de docenten Oude Muziek.

Specificaties

Taal

Engels

Lestijd

60 min/ week

Duur

4 jaar

Graad

Bachelor Muziek

Collegegeld

Afdelingshoofd

Teunis van der Zwart

Introductie Koninklijk Conservatorium