“Schoonheid begint waar wetenschap en kunst samenwerken.” -Edgard Varèse

Wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen beïnvloeden de muziek en omgekeerd. Sonologie is het experimentele veld waarin elektroakoestische muziek, computermuziek en geluidskunst thuis zijn. Het zijn pioniers als, Edgard Varèse, Pierre Schaeffer, Karlheinz Stockhausen en Iannis Xenakis aan wie we het tijdperk van de elektronische muziek te danken hebben: componisten met een onderzoekende geest die buiten de bestaande kaders durfden te gaan. Bij composities voor instrumentale muziek zijn klanken reeds bestaande bouwstenen. Bij sonologie ontwerpen en componeren we het geluid zelf. Dit kan digitaal, vanuit natuurkundige geluidsprocessen, op basis van perceptie, maar ook vanuit een zuiver compositorisch plan. Met de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van (computer)technologie en elektronica, nemen ook de mogelijkheden voor muziek en compositie toe. Sonologen onderzoeken deze mogelijkheden en voegen nieuwe elementen aan het muzikale domein toe. We zijn niet gebonden aan conventies en stilistische dogma’s, maar verleggen de grenzen van het genre. Een relevante positie dus, en niet meer weg te denken uit de wereld van nieuwe muziek.


Sonologie is een van de scheppende afdelingen van het conservatorium en werkt regelmatig samen met Groupe de Recherches Musicales (GRM) in Parijs, het Nederlands Muziek Instituut (NMI), de Studio voor Elektro-Instrumentale Muziek (STEIM) in Amsterdam, Studio LOOS (Den Haag), de Technische Universität Berlin en The Game of Life Foundation (Den Haag).

Tijdens je vierjarige, volledig Engelstalige bachelor Sonologie komen alle technische aspecten van de elektroakoestische muziek aan bod, evenals de artistieke context waarin deze technieken worden toegepast. Daaronder vallen studiocompositie, het schrijven van en werken met computerapplicaties, geluidsonderzoek, de relatie tussen geluid en ruimte, digitale signalen, algoritmische compositie, de theorie van elektronische muziek, live elektronische muziek, improvisatie en geluidskunst. Je hebt de beschikking over vijf studio’s met state of the art geluidsapparatuur. In één studio hebben we een Wave Field Synthesis systeem voor ruimtelijke geluidsprojectie. De concertzalen van het conservatorium worden veelvuldig gebruikt voor concertpresentaties door studenten, docenten, gastartiesten en het Sonology Electroacoustic Ensemble.

Naast de groepslessen is er veel ruimte voor individuele projecten. Die ruimte neemt in de loop van je bachelor steeds meer toe. Met deze projecten kun je je richten op technische en/of artistieke onderwerpen. We organiseren regelmatig concerten in de concertzalen van het conservatorium. Daar kun je je projecten presenteren aan publiek. Met een voltooide bachelor Sonologie ben je een zelfstandige muzikale artiest, of op een andere manier actief in het veld van multimedia, sound design, live elektronische muziek, geluidsbewerking en educatie.

Lees meer over de afdeling en de opleidingen op sonology.org

Specificaties

Taal

Engels

Duur

4 jaar

Graad

Bachelor Muziek in Sonologie

Collegegeld

Afdelingshoofd

Kees Tazelaar

Coordinator

Leslee Smucker: mail

Introductie Koninklijk Conservatorium